About g_translate Show Original g_translate Show Translate

 

 

The foundation stone of the temple was laid in 1966 and the temple was completed in 1974. 

 

The original hero Lord Mahavir Swami is seated in the Padmasan posture. From time to time in the temple, we got the good fortune of Chaturmas of saints, the details of which are as follows: 2001 Aryika Shrutadevi Mataji Aryika Sugyani Mataji, 2011 Punya Sagar Ji Maharaj, 2012 Acharya Siddhant Sagar Ji Maharaj Sangh, 2013 Elacharya Ativeer Ji Maharaj and 2016 Chullika

Pooja Bhushan, Bhakti Bhushan Mataji. In Mandir ji, on the first Sunday of the month Shantividhan is conducted continuously for the last 20 years. Sanskar Manch, run by Mahila Manch, organizes group worship on the 16th of every month continuously for the last 12 years and Bhaktamar Deep Aradhana is organized on every second Thursday. Chalisa is organized during the day on every second Saturday by the Digambar Jain Mahila Mandal. Muni Maharaj's food is arranged by Tyagi Vriti Seva Sangh. Vardhaman Strotra is recited by Punya Prabhavna Manch on the 1st of the month. Annual Rath Yatra is organized in February-March and every year Dasalakshan Mahaparva is organized and after that Jal Yatra is organized with great pomp.

 

 

मंदिर जी शिलान्यास 1966 मे किया गया तथा 1974 में मंदिर जी बनकर तैयार हो गया। 

 

मूलनायक भगवान महावीर स्वामी पदमासन मुद्रा , में विराजित है। मंदिर जी में समय समय पर संतो के चातुर्मास का सौभाग्य मिला, जिसका विवरण इस प्रकार है-: 2001 आर्यिका श्रुतदेवी माताजी आर्यिका सुज्ञानी माताजी ,2011 पुण्य सागर जी महाराज, 2012 आचार्य सिद्धांत सागर जी महाराज ससंघ, 2013 एलाचार्य अतिवीर जी महाराज तथा 2016 छुल्लिका

पूजा भूषण, भक्ति भूषण माताजी। मंदिर जी में, महीने के पहले रविवार को शांतिविधान पिछले 20 सालो से लगातार आयोजित किया जाता है। महिला मंच द्वारा संचालित संस्कार मंच द्वारा हर महीने की 16 तारीख को सामूहिक पूजन पिछले 12 साली से लगातार और हर दूसरे वीरवार को भक्तामर दीप आराधना का आयोजन किया जाता है। दिगम्बर जैन महिला मंडल द्वारा हर दूसरे शनिवार को चालीसा का आयोजन दिन में किया जाता है। त्यागी वृति सेवा संघ द्वारा मुनि महाराज के आहार की व्यवस्था की जाती है। पुण्य प्रभावना मंच द्वारा महीने की 1 तारीख को वर्धमान स्त्रोत्र का पाठ किया जाता है। फरवरी-मार्च  में वार्षिक रथ यात्रा का आयोजन किया जाता है तथा हर वर्ष दसलक्षण महापर्व का आयोजन तथा उसके पश्चात जल यात्रा का आयोजन बडे धूमधाम से किया जाता है।


fmd_good 24/8, Block 24, Shakti Nagar, Delhi, 110007

account_balance Digamber Temple

Contact Information

person Shri Amit Jain

badge General Secretary

call 9811151596

Share directly in your group
copied